Göç olgusunun, insanlık tarihi ile başladığı kabul edilmekle birlikte, 20.Yüzyılın sonlarında giderek artarak uluslararası boyut kazandığı görülmektedir. Uluslararası göçün yaygınlaşmasında genelde küreselleşme özelde her ülkenin iç dinamiklerinde yaşanan siyasi, ekonomik, sosyo- kültürel sorunlar etkili olmaktadır. Dünyada artan insan hakları ihlali, baskıcı rejimler, iç savaşlar, siyasi istikrarsızlık, ekonomik sıkıntılar, ekolojik sorunlar, coğrafi koşulların yetersizliği ve can güvenliği kaygısı ile ülkelerini terk etmek zorunda kalanların sayısı giderek artmaktadır. Bu durum ulusal ve uluslararası birçok alanı etkilediği için güncelliğini ve önemini koruyan çalışma alanları arasında gelmektedir.
Türkiye, bulunduğu coğrafi konum ve taşıdığı özellikler dolayısıyla birçok ülkeden göç almakta veya başka ülkelere uluslararası göç için transfer ülke statüsü ile ön plana çıkmaktadır. Göçler sonucunda ülkemizde artan nüfus yoğunluğu, kentlerin kapasitesinin zorlanmasına ve var olan kentleşme sorunlarına yenilerinin eklenmesine neden olmaktadır.
Bu çalışmada, uluslararası göç sonucunda Türkiye’nin kentlerinde meydana gelen değişimler incelenmektedir. Göçün kent mekanına etkileri, kentlerin toplumsal yapısını nasıl şekillendirdiği, kentsel yaşam kalitesini nasıl etkilediği ortaya konulacaktır. Bu çerçevede kentsel yaşam kalitesinin göstergeleri tek tek değerlendirilerek göçmenlerin kentsel yaşam kalitesini nasıl değiştirdiği üzerinde durulacaktır.
Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, kentsel yaşam kalitesi, göçmen, mülteci
|