Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
ISSN: 1302-6879
Kullanıcı Adı
Şifre
Yeni Üye|Şifremi Unuttum
HAKEM ve EDİTÖR GİRİŞİ Yayın İlkeleri Sık Sorulan Sorular Kurullar Editörler Tarandığımız İndexler Açık Erişim Politikası Etik İlkeler ve Yayın Politikası Telif Hakı
Bugünkü Ziyaret
: 11
Toplam Ziyaret
: 3311125

Dergimize gönderilen makaleler benzerlik kontrol programı olan ithenticate ile taranmaktadır. Benzerlik oranının yüksek çıkması durumunda makale reddedilir. Kabul edilen makaleler raporuyla birlikte hakemlere sunulmaktadır.

Makaleler için %20 ve üzeri benzerlik oranları kabul edilmemektedir.
Yıl:2017 Cilt: 1  Sayı: 38  Alan: Sosyal Bilimler

Prof. Dr. Zeki TAŞTAN
Tarih ve Fantastiğin Büyüsü: Şamanlar Diyarı
 
Gerçek dünyada yer almayan gizemli ve olağandışı olaylar içeren fantastik roman, Türk edebiyatında özellikle 1980 sonrasında ilgi görmeye başlar. Nazlı Eray, Latife Tekin, İhsan Oktay Anar ve Barış Müstecaplıoğlu bu dönemde fantastik roman kaleme alan yazarlardan ilk akla gelenlerdir. Perg Efsaneleri adıyla dört kitaptan oluşan fantastik kurgunun ilk serilerinden birini kaleme alarak ilgi uyandıran Barış Müstecaplıoğlu, 2012’de Şamanlar Diyarı’nı yayımlayarak tarihle fantastik kurguyu zenginleştirir. Şamanlar Diyarı; arıya, kartala, ahtapota, file, yaratığa dönüşen ve görünmez olan insanların yanında; çift başlı yaratıklar ve olağanüstü olaylarıyla fantastik kurgunun sürükleyici ve şaşırtıcı yönlerine dikkat çeker. Olağanüstü olaylar, geçmişle birleşince kurgu daha da ilgi çekici bir hâl alır. Romanda olaylar, yüzyılları kapsayan geniş bir zaman dilimini içerir. Biz bu çalışmamızda, fantastik edebiyata ve bu türün Batı edebiyatı ile Türk edebiyatındaki ilk örneklerine değindikten sonra Şamanlar Diyarı’nı tarih-fantastik ilişkisi çerçevesinde değerlendireceğiz.

Anahtar Kelimeler: Tarih, edebiyat, roman, fantastik, kurgu, Şaman.



The Magic Of History And Fantastic: Şamanlar Diyarı
 
The fantasy novel, which contains mysterious and unusual events that do not take place in the real world, starts to become popular in Turkish literature especially after 1980. in this period ,some of he fantastic novelist in the Turkish literature are Nazli Eray, Latife Tekin, İhsan Oktay Anar, Barış Müstecaplıoğlu. Barış Müstecaplıoğlu who known for his fantastic novel series called Perg Efsaneleri, has published the Şamanlar Diyarı in 2012 and has enriched the fantastic fiction with history. The Şamanlar Diyarı takes attention to the fascinating and astonishing aspects of fantastic fiction with double-headed creatures and extraordinary events, alongside people who are inhabited to bee, eagle, octopus, net, creator and invisible. Extraordinary events make fiction even more intriguing that combined with the past. Events in this novel include a wide range of time spans of centuries.. In this article, we will evaluate the fantastic literature in the context of the history-fantasy relationship, after referring to the first examples in the West and in our history.

Keywords: History, literature, novel, fantasy, fiction, shaman



Tam Metin

Copyright 2023 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. | Xdizayn