Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
ISSN: 1302-6879
Kullanıcı Adı
Şifre
Yeni Üye|Şifremi Unuttum
HAKEM ve EDİTÖR GİRİŞİ Yayın İlkeleri Sık Sorulan Sorular Kurullar Editörler Tarandığımız İndexler Açık Erişim Politikası Etik İlkeler ve Yayın Politikası Telif Hakı
Bugünkü Ziyaret
: 25
Toplam Ziyaret
: 3311139

Dergimize gönderilen makaleler benzerlik kontrol programı olan ithenticate ile taranmaktadır. Benzerlik oranının yüksek çıkması durumunda makale reddedilir. Kabul edilen makaleler raporuyla birlikte hakemlere sunulmaktadır.

Makaleler için %20 ve üzeri benzerlik oranları kabul edilmemektedir.
Yıl:2017 Cilt: 1  Sayı: 38  Alan: Sosyal Bilimler

Öğr. Gör. Leyla ADIGÜZEL; Yrd. Doç. Dr. Aydın GÖRMEZ
REBECCA LENKIEWICZ’IN HER NAKED SKIN ADLI ESERİNİN FEMINİST BAKIŞ AÇISIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ
 
ÖZ İlk olarak Fransız Devrimi ile ortaya çıkan ve iki yüz yılı aşkın bir süredir de etkili olan Feminizm akımı, temelde kadın-erkek eşitsizliği sorununu ve bunun çözümüne ilişkin önerileri konu edinir. 1903'te Emmeline Pankhurst ve kızları, Kadın Sosyal ve Siyasal Birliği’ni (WSPU) kurduğunda söz konusu akım hızlanır ve daha etkili hale gelir. Ayrıca, ilk kez 1906'da İngiliz gazetesinde yayınlanan bir makalede “Suffragette”(süfrajet) kelimesi, oy kullanma hakkı için mücadele eden kadınları tanımlamak amacıyla kullanılır. Pankhurst gibi düşünen kadınlar, bu amaç uğruna, vücutlarını da siper ederek mücadele eder ve büyük gruplar halinde hapisle cezalandırılıp işkence görürler. Günümüze kadar birçok kadın yazar bu mücadeleyi konu alan çok sayıda eser vermiştir. Çağdaş İngiliz oyun yazarlarından Rebecca Lenkiewicz de bir feminist olarak bazı eserlerinde meseleye el atar. Yazarın bu konuyu ele alan Her Naked Skin (2008) adlı eseri, edebiyat ve tiyatro çevresinde çokça dikkat çeker ve eleştiri alır. National Theatre’daki Olivier Sahnesinde bir kadın oyun yazarı tarafından oynanan ilk tam uzunlukta eser olarak büyük övgü toplayan oyun, bir belgesel havasında, I. Dünya Savaşı'ndan önce iki süfrajetin karşılaştığı zorlukları ve onların mücadelelerini anlatır. Lenkiewicz, bu eserinde feminist yönünü ön plana çıkarak, oyundaki süfrajet kadın karakterlerin sıra dışı yönlerine dikkat çekmeye çalışır. Bu makalede amaçlanan, Rebecca Lenkieiwicz'in Her Naked Skin adlı eserinin feminist bakış açısıyla marjinal kadın karakterleri üzerinden bir değerlendirmesini yapmaktır.

Anahtar Kelimeler: Anahtar Kelimeler: Rebecca Lenkiewicz, Feminism, Süfrajet, Her Naked Skin



A FEMINIST READING OF REBECCA LENKIEWICZ'S HER NAKED SKIN
 
ABSTRACT The feminist movement that first emerged with the French Revolution and has been effective for more than two centuries basically focuses on the problem of gender inequality and the proposal for its solution. When Emmeline Pankhurst and her daughters found Women's Social and Political Union (WSPU) in 1903, the movement accelerates and becomes more efficient. The word ‘’suffragette’’ is first used in an article in a British newspaper in 1906 for the purpose of describing women struggling for the right to vote. The women sharing the same ideas with Pankhurst, struggle for this purpose by shielding their bodies and are jailed and tortured in prison in large groups. Many female writers have written lots of works on the subject of this struggle. As one of the contemporary British feminist playwrights Rebecca Lenkiewicz, handles the matter in some of her works as well. However, Her Naked Skin (2008) gets much attention and criticism around literature and theater. The play is praised for being the first full-length work by a female playwright to be seen on the Olivier Stage at the National Theatre. The play tells the challenges of the two suffragettes and their struggles on the brink of the World War I in a documentary mood. The aim of this article is to make a feminist reading of the play Her Naked Skin by Rebecca Lenkieiwicz.

Keywords: Key Words: Rebecca Lenkiewicz, Feminizm, Suffragette, , Her Naked Skin



Tam Metin

Copyright 2023 Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. | Xdizayn