Bu çalışmanın konusunu Antalya ili, Aksu ilçesi, Yeşilkaraman mahallesinde yer alan Karataş Mağarası oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, Antalya şehrine 23 km, Antalya Havalimanı’na 18 km ve önemli bir turizm alanı olan Kundu’ya 20 km uzaklıkta olan Karataş Mağarası’nın turizm potansiyelini ortaya koyarak sürdürülebilir turizm kapsamında alternatif turizm planlamasına yönelik öneriler sunmaktır.
Çalışmada öncelikle konu ile ilgili literatür taranmış, sonra araştırma yöntemi olarak gezi-gözlem tekniği kullanılmış, son olarak da araştırıcılar tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış ziyaretçi görüşme formu uygulanmıştır.
Karataş Mağarası, 2011 yılında özel bir aile şirketi tarafından ziyarete açılmıştır. İçerisinde şifalı çamur, çeşitli tip sarkıt, dikit oluşumu, gölet ve galeri bulunan Karataş Mağarası, yaklaşık 213 m. uzunluğa sahiptir. Mağara M.Ö 333 yılında Büyük İskender döneminde yapılan Sagalassos çıkarmasında silahların muhafaza ve yaralı askerlerin şifalı çamurla tedavi edilmesinde kullanılmıştır.
Karataş Mağarası, yıllık ziyaretçi verilerine göre, Antalya’da turizme açılan mağaralar içerisinde ziyaretçi sayısının en az olanlardan birisi olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen veriler mağaranın önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğu fakat tanıtımının yeterince yapılamadığı ve henüz tur şirketlerinin güzergahına girmeyi başaramadığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Karataş Mağarası, Mağara Turizmi, Alternatif Turizm, Aksu, Antalya
|