Frigler, Antik Çağ boyunca Anadolu topraklarında kendine özgü üslup anlayışlarıyla kültürel ve sanatsal anlamda bir çok eser bırakmış olan büyük bir uygarlıktır. Frig Uygarlığının izlerine, günümüzde Frig Vadisi olarak bilinen coğrafi bölgede rastlanmaktadır. Frig Vadisi kaya anıtları, kültleri, anıtları süsleyen zengin motif ve bezemeleri ile keşfedilmesi gereken gizemli bir bölgedir. Bu gizemli bölgenin keşfedilmesi ve sanatsal yorumlara dönüştürülerek ele alınması; bireylerin yaşadıkları şehrin tarihi ve kültürel mirasına dikkatlerinin çekilmesi açısından önemlidir.
Bu çalışmanın amacı, Frig Vadisi’ni kaplayan kaya anıtları, tanrı ve tanrıça imgelerinin, anıtları süsleyen kabartmaların, yazıtların ve motiflerin sanatsal olarak yorumlanması ve analiz edilmesidir. Bu çalışma, betimsel ve nitel olarak tasarlanmıştır. Bu çalışmada gezi, inceleme ve uygulama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında ele alınan uygulama çalışmaları, 2016-2017 yılları arasında Dumlupınar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından desteklenen “Frig Vadisi’ne Sanat Yoluyla Dokunmak”(Proje No:2016-13) adlı projede görev alan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde lisans üstü eğitim gören 14 öğrencinin baskı resim (linol ve gravür) teknikleri ile yaptıkları 29 eserden derlenmiştir. Bu çalışmada 7 öğrenciye ait 13 eserin ikonografik ve plastik yaklaşımla analizi yapılmıştır.
Çalışma kapsamında ele alınan eserlerde; Frig Vadisi kaya anıtları, anıtları süsleyen kabartmalar, yazıtlar, motifler, tanrı ve tanrıça imgeleri estetik bir kaygı ile yorumlanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Frigler, Frig Vadisi, Eser Analizleri
|