Bu araştırmanın amacı akademik çelişki tekniğinin 6. sınıf öğrencilerinin konuşma kaygılarına ve bazı değişkenlere etkisini tespit etmektir.
Araştırmada ön test ve son test kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Van ili İpekyolu ilçesindeki Şehit Koray Akoğuz Ortaokulunda 6. sınıfa devam eden 47 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak “Türkçe Konuşma Kaygısı Ölçeği” ve “Kişi Bilgi Formu” uygulanmıştır. Bu veri toplama araçlarından elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS paket programıyla analiz edilmiştir.
Araştırmada elde edilen sonuçlara göre akademik çelişki tekniği öğrencilerin konuşma kaygılarının düşürülmesinde Türkçe Öğretim Programı (2006) çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerden daha etkili bulunmuştur. Öte yandan; “cinsiyet”, “gelir durumu”, “kitap okuma durumu” , “sosyal çevrede konuşulan dil” , “ana dili”, “anne eğitim durumu”, “baba eğitim durumu”, değişkenlerine akademik çelişki tekniğinin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Anahtar Sözcükler: Akademik çelişki tekniği, Konuşma kaygısı, Değişkenler
|